Socialiseren

Bij pups is het toverwoord “socialiseren”: de pup op een goede en rustige manier kennis laten maken met de wereld waarin hij/zij komt te leven.
De pup veel contact laten maken met zijn mededieren: de mens. Laten wennen aan huiselijke geluiden: stofzuiger, tv, radio, auto’s, bromfietsen etc.
In feite dus alle dagelijkse dingen, die wij mensen in het leven ook zo gewoon vinden.
Wel nu, de pup moet dat ook gewoon gaan vinden. Hij moet zich vertrouwd en veilig voelen in de omgeving waarin hij zijn leven gaat doorbrengen.
Daarom besteden we heel veel aandacht aan dit belangrijke aspect: onze pups komen erg veel in aanraking met mensen, ze komen bij ons in huis………. afijn, zolang ze bij ons zijn, leven ze in ons gezin mee. Voorbeelden daarvan ziet u op onderstaande foto’s.

Maar daarmee bent u er nog niet: ook het andere deel van de opvoeding is bij een schnauzerpup een ontzettend belangrijk onderdeel van het schnauzerleven.
De hond is een roedeldier. Hij moet goed functioneren in de roedel (het gezin van de baas/bazin). De roedel moet een duidelijke leider hebben. Uw schnauzer moet een duidelijke leider hebben. Dat geeft hem stabiliteit in zijn leven, maar dat zorgt ook voor een aangename hond.

De baas/bazin moet er dus voor zorgen, dat hij “de leider” blijft voor zijn hond.
Dat betekent in de eerste plaats consequent zijn, voldoende aandacht en tijd hebben voor de hond, zorgen dat hij/zij overwicht heeft op de hond.
Met andere woorden: de baas/bazin is de roedelleider en dat moet de hond ook worden geleerd.

Daarbij kan een goede cursus/training bij een plaatselijke kynologenclub(een puppy-cursus, gevolg door een gehoorzaamheidscursus, gedragscursus e.d.) goede diensten bewijzen.

Maar dat alles natuurlijk met heel, heel veel liefde en geduld voor de pup…

Als de eigenaar de eerste 2 jaar daarin voldoende tijd investeert, zal hij/zij beloond worden met een fijne, volgzame en sociale schnauzer.

Als de baas/bazin onvoldoende overwicht heeft over zijn schnauzer, geen duidelijke roedel- leider is (dus in feite zijn schnauzer onvoldoende opvoedt), dan zal dat zeer zeker tot problemen gaan leiden.

En jammer genoeg, maken we dat toch regelmatig mee….

Een schnauzer kan een dierbare vriend “voor het leven” zijn, maar dat hangt dus in belangrijke mate af van de baas/bazin.

Informeer dus van te voren “wat u te wachten staat” als u besluit een schnauzer in uw leven toe te laten.
Ook wij geven u heel graag de nodige informatie over het opvoeden van uw schnauzer.

Kijk ook eens op de site van de Raad van Beheer onder de rubriek Opleidingen.


Het socialiseren begint vroeg…

 


Een mooi plekje voor een mooie pup…

 


Een knipoog van Roman…

 


Sydney en Roman op de uitkijk naar?

 


Deze pup is erg bijdehand.

 


Gezellig tussen de mensen socialiseren.